As anemones que se capturan en Espasante e O Barqueiro véndense na lonxa de Ferrol

A. F. C.

FERROL / LA VOZ

Selección e limpeza de anémones, onte na lonxa ferrolana JOSE PARDO

Un barco ferrolán con base no porto de Mañón extráeas

A Anemonia viridis, ou pixa de mar, que se extrae entre a praia de Morouzos (Ortigueira) ata a punta do Castro de Vilela (na ría do Barqueiro, en Mañón), comercialízase a través da lonxa de Ferrol. É a ortiguilla de Andalucía, onde se degusta ben crujiente en deliciosas tapas, en especial nos bares costeiros da provincia de Cádiz. Trátase dun marisco, como indican desde a Consellería do Mar, que aprobou hai uns meses o plan de xestión conxunta para a conservación e explotación deste recurso para as confrarías de Espasante (Ortigueira) e O Barqueiro, na modalidade de mergullo, para este ano e o que vén.

As subzonas autorizadas son o Porto de Espasante e San Antonio (entre Ladrido e Picón); e As Atravesadas, Campo Torto, A Estaca, Bares e Castro de Vilela (en Estaca de Bares). Mar permite un máximo de dúas embarcacións, unha por depósito, con tres tripulantes cada unha. O ferrolán Juan Costoya, con máis de 25 anos de traxectoria no mar, é o patrón dunha das lanchas, a que ten base no Barqueiro. «En Ferrol está todo bastante explotado e decidín comprar aí para ir ao percebe, ao ourizo, e agora tamén á anemone, e vou solicitar para o longueirón e a navalla», detalla. O venres foi o primeiro día de mergullo para extraer anemones: «Collelas non é difícil, pero tes que ir con coidado de que non che toquen zonas como a cara, afecta moito, con máis proído que unha medusa. A min dáme moita reacción».

O luns repetiron na área de Espasante, e alí deixaron atracado o barco. Na rula ferrolá limparon e seleccionaron as capturas. O patrón maior, Gustavo Chacartegui, buscou comprador. «Contactaron comigo e atopeilles unha empresa interesada, pareceulles ben o prezo e chegaron a un acordo para a anemone, que lles pagan a 18 euros (o quilo) de luns a xoves, para fresco, e a 12 os venres, porque hai que procesala (prefreírla e conxelala), e o ourizo».

Cada profesional pode capturar ata 15 quilos de Anemonia viridis ao día (individuos de máis de 15 gramos), e o período de extracción vai de xullo a decembro e de xaneiro a febreiro. «Hai que ir sumando, non explotar só o percebe», apunta Costoya.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/ferrol/ferrol/2023/10/10/anemonas-capturan-espasante-barqueiro-venden-lonja-ferrol/0003_202310F10C5991.htm?utm_source=facebook.com&fbclid=IwAR1rTQZMNiTgV4AEc-kOhwk-EevVfG6ZihKVVoIEK9ZITiwohhWkAnTHOyU

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Marisqueo, Mergullo, Ourizo, Pesca, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar un comentario