Somos Mar
REDACCIÓN / LA VOZ
O conselleiro Villares, a finais de xuño, no Grove Martina Miser
O conselleiro de Mar cita no Parlamento un estudo que cifra en 386 millóns de euros o aforro para os consumidores en seis meses
Ningún Goberno español ha atendido o clamor de pescadores, acuicultores, peixeiros e conserveiras que tantas veces reclamaron a rebaixa do IVE dos produtos do mar e a acuicultura. Onte, no Parlamento galego, o conselleiro de Mar Alfonso Villares lamentou que o Estado siga «ignorando» unha medida que «contribuiría a incentivar ou movemento do mercado, a aliviar a situación dás familias e a mellorar as previsións de crecemento económico».
En xeral, peixes e mariscos son os alimentos esenciais que menos subiron, a pesar da escalada da inflación. Aínda así, o consumo continúa contraéndose. A diferenza doutros países, en España aplícaselles o 10 % de IVE polo rexeitamento dos Executivos nacionais a reducilo ao 4 %. Segundo Villares, así privan ás familias con menos ingresos dun «alimento saudable e imprescindible na dieta».
Citando un informe da Asociación de Fabricantes e Distribuidores (Aecoc) e de PricewaterhouseCoopers (PwC), o conselleiro apuntou na súa comparecencia #ante a Cámara galega que rebaixar o IVE aforraríalle aos fogares españois 386 millóns de euros, só entre xaneiro e xuño.
Outros países si o reduciron Nun comunicado difundido por Mar, engaden que Villares comparou a política fiscal española coa doutros países. Datos repetidos por todos os que comparten esa reivindicación inciden en que Irlanda, Malta ou o Reino Unido eliminaron o IVE nos produtos do mar, mentres Portugal suprimiuno nos de maior consumo e no atún en conserva. Outros, como Luxemburgo, Alemaña, Chipre, Hungría, Polonia ou Francia aplícanlle un reducido que oscila entre o 3 e o 5,5 %.
Para o conselleiro, o Goberno español incorre nun «trato discriminatorio a este tipo de alimentos fronte a outros como a pasta, aos que se rebaixou este imposto». Subliñando que os produtos pesqueiros «son a proteína animal que rexistra unha menor pegada de carbono e hídrica e son alimentos moi saudables», anunciou que Galicia «seguirá insistindo nesta demanda», a redución do IVE aos produtos do mar.
Debe estar conectado para enviar un comentario.