O polbo galego págase mellor que o do resto de España, Portugal e Francia

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

O quilo cotizou nas lonxas a 8,82 euros, ata un 23 % máis que os outros

O seu nome científico (Octopus vulgaris) describe fielmente a un cefalópodo que fai as delicias de galegos e visitantes, seducindo cada vez a máis padais en distintos países do mundo. O Observatorio Europeo do Mercado dos Produtos da Pesca e a Acuicultura (Eumofa) constata que en España «no verán atópase no seu nivel máis baixo». A conclusión vale para o que sucede outra vez en Galicia, pois ese organismo sitúa a Ribeira e Vigo, xunto a Isla Cristina (Huelva), como os principais portos españois de venda do octópodo. Na súa última análise sobre ese molusco revela que o galego se paga mellor que o do resto de España, que o de Portugal e que o de Francia.

Os prezos en primeira venda son elocuentes. Nas lonxas galegas o quilo cotizou a unha media de 8,82, un 23,5 % máis que a media española, de 7,14. E supera nun 18,4 % os 7,45 do portugués e nun 18 % os 7,48 do francés. As cifras da comunidade autónoma proceden da plataforma oficial PescadeGalicia e as outras tres, de Eumofa. Corresponden aos 36 meses transcorridos entre novembro do 2019 e decembro do 2022.

Aínda que durante o verán véndese menos nas lonxas, Eumofa comprobou que o prezo máis alto en España alcanzouse en agosto do 2021, cunha media de 8,85 euros o quilo; e o máis baixo, 5,26 euros, en novembro do 2020. Segundo PescadeGalicia, nas lonxas galegas tocou chan ao final do 2019 (7,36 euros o quilo) e teito o ano pasado (9,21). O polbo francés, desde hai un tempo procedente na súa maioría da Bretaña, rexistrou o máximo en agosto do ano pasado (11,40), e o mínimo en novembro do 2020 (5,43). E en Portugal a cotización máis elevada foi en abril do ano pasado, cunha media de 9,25 euros o quilo, e a máis baixa, os 5,60 de maio do 2020.

Descargas da última semana confirman a escaseza en Galicia

A campaña do polbo renovouse o 3 de xullo, rexistrando durante as tres primeiras semanas boas capturas e prezos. Desde finais de xullo comezou a fraquear, tal e como apuntaron desde distintos portos do litoral galego. Que tendía a empeorar confirmárono informacións facilitadas desde a Consellería do Mar, onde explicaron que na pesqueira quedaban preto de 200 das 250 embarcacións que a iniciaban.

Aínda que son provisionais, as descargas nas lonxas entre o 15 e o 23 deste mes confirman a escaseza. Vendéronse preto de 8.000 quilos, case a sexta parte que os 44.300 do mesmo período do ano pasado e preto da cuarta parte dos 30.300 do 2021. Con todo, no que vai de campaña roldan os 249.000 quilos, un 32 % menos que o ano pasado e un 28 % por baixo do 2021. Menos mal que o prezo medio está en 9,66 euros o quilo.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosmar/2023/08/24/pulpo-gallego-paga-mejor-resto-espana-portugal-francia/0003_202308G24P20991.htm

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Peixe de Cedeira, Pesca, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar un comentario