Alertan de que non rebaixar o IVE do peixe réstalle saúde aos españois

Somos Mar

REDACCIÓN / LA VOZ

Consumo recomenda comer polo menos tres veces por semana pescados como, por exemplo, os que venden neste posto do mercado de Viveiro PEPA LOSADA

O sector aprema ao Goberno para facilitar o consumo dun alimento básico ás familias máis vulnerables

Non saen do seu asombro os pescadores, os acuicultores, os transformadores e os comercializadores de peixes. Despois de consideralos esenciais nos momentos máis duros da pandemia, o Goberno non os valora igual cando rebaixa o IVE doutros alimentos para aliviar o custo da cesta da compra. Segue sen considerar básicos aos produtos da pesca e a acuicultura, a pesar de todas as evidencias científicas e as recomendacións nutricionais de consumilos polo menos tres veces á semana. A Pedro Sánchez, presidente do Executivo, dirixiuse o sector en bloque apremándoo a reconsiderar o recorte do IVE ao 4 %. Entre outras razóns, porque o actual tipo impositivo do 10 % significa restarlle saúde aos españois, privar de sas proteínas de alta calidade nutricional a «amplas capas de poboación, as máis desfavorecidas no contexto inflacionario actual».

«Carrexará a medio prazo graves prexuízos para a saúde», alertan oito organizacións na misiva enviada a Sánchez. Ao mesmo tempo que lle transmiten «a profunda decepción» por volverse a negar a reducir o IVE dos produtos do mar, din non entender como o Executivo do PSOE e Podemos «non demostra o seu carácter social incentivando o consumo duns produtos indispensables para a saúde».

«Segrega» aos vulnerables Os conserveiros de Anfaco-Cecopesca, os acuicultores de Apromar, os pescadores de Cepesca, a Federación Nacional de Confrarías e ARVI, os transformadores de Conxemar e os peixeiros de Fedepesca e Fenamar consideran que o Goberno central incorre no que chaman «segregación de capas poboacións vulnerables», as familias ás que lles custa máis dedicar diñeiro a comprar peixes.

Como outras veces, a Sánchez lémbranlle que o recorte do tipo impositivo dos produtos da pesca e a acuicultura significaría «menos de 500 millóns de euros de redución de ingresos para o Estado». Non chegan ao 4 % dos 14.000 millóns anuais que «lle custan ao Sistema Nacional de Saúde as enfermidades relacionadas coa mala alimentación», engaden nun comunicado.

«Fiscalidade saudable»

Cando en Europa «fálase xa dunha fiscalidade saudable», o sector compara os tipos de entre o 0 e o 5 % doutros países da UE co 10 % co que España aínda grava os peixes e mariscos frescos, conxelados, elaborados ou en conserva.

Xustifica a súa demanda pola saúde colectiva, pero tamén polos máis de 120.000 empregos que xera a cadea de valor da pesca e a acuicultura. E chama a atención sobre outro aspecto do que tamén advirte desde hai anos: a caída continua do consumo dos alimentos sostibles que producen, que suma un 25 % no últimos quince anos. Por exemplo, nas familias con nenos pequenos non chegan a 10 quilos por persoa e ano, menos da metade da media nacional, 15 quilos se a prole son adolescentes.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosmar/consumo-mar/2023/01/05/alertan-rebajar-iva-pescado-resta-salud-espanoles/0003_202301G5P30991.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Pesca, Politica, Politica Pesqueira, Traballo. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s