
FERROL / LA VOZ
Barallobre extrae esta semana anemones, que tamén se explotan no Ortegal

CESAR TOIMIL
A ortiguilla de mar é unha anemone mariña do grupo dos celenteros —unha curmá da medusa—, moi apreciada en Cataluña e Andalucía onde se consome frita e rebozada, e é considerada un auténtico manxar. Visto o interese comercial desta especie en alza, son varias as confrarías de pescadores da comarca que solicitaron á Consellería do Mar plans de explotación da Anemonia viridis, entre elas, Espasante (Ortigueira), O Barqueiro (Mañón) e Barallobre (Fene).
Este último depósito estivo esta semana extraendo ortiguilla de mar con destino a restaurantes de Barcelona e Andalucía. «É unha especie que se aprecia moito no sur, especialmente na costa de Cádiz, e que creo que se debería tamén promocionar en Galicia a nivel gastronómico», explica o patrón maior, Jorge López.
A captura das anemones prodúcese mediante técnicas de mergullo na ría de Ares. A súa forma é cilíndrica, ten unha columna ancha que pode medir entre 6 e 15 centímetros e adoita atoparse na superficie das rocas en zonas intermareales. As ortiguillas cómense rebozadas con fariña e fritas en abundante aceite quente, e ese prato está considerado un auténtico manxar en varios puntos da costa española, especialmente no sur e no Mediterráneo. En Galicia non hai tradición culinaria ao redor desta anemone.
Un barco
En Barallobre, acode un barco, que ata o momento regresou a porto cada día con 35 quilos, que é o tope —a Consellería do Mar autoriza un barco por depósito con tres tripulantes a razón de 15 quilos por profesional e día—. A idea é continuar coa campaña a semana que vén. Na lonxa fenesa preparan as ortiguillas, límpanas e envásanas en recipientes de dous quilos para o seu envío aos restaurantes de Barcelona e sur de España. «Son parecidas ás medusas», sinala Jorge López.
Non é a primeira vez que a confraría de Barallobre explota esta especie, en alza nos últimos anos. De feito, fai tres ou catro exercicios, realizaron unha campaña similar. Con todo, a primavera do 2022 fixeron unha mostraxe e en base aos resultados do mesmo, decidiron deixar «descansar» a especie ata o de agora.
A ortiguilla de mar, xunto aos ourizos e algas, son especies en auxe nos últimos anos sobre todo para a súa comercialización con fins gastronómicos. Tamén estas campañas permiten dar descanso a outros recursos máis explotados como o percebe.
Aínda que é un produto que se consome especialmente na costa de Cádiz, a ortiguilla está a estenderse cada vez máis a zonas mediterráneas como Cataluña ou o interior de Andalucía.
Jorge López aposta por sacarlle rendemento tamén en Galicia, onde non existe tradición do seu consumo: «Moitos turistas que veñen a Galicia están afeitos tomalas nas súas zonas, e seguro que estarían encantados de que llas ofrecésemos aquí».
Link:
Debe estar conectado para enviar un comentario.