A «ortiguilla de mar», a curmá da medusa que se captura na zona de Ferrol e é un manxar en Andalucía e Cataluña

Antía Urgorri Serantes

ANTÍA URGORRI

FERROL / LA VOZ

Barallobre extrae esta semana anemones, que tamén se explotan no Ortegal

CESAR TOIMIL

A ortiguilla de mar é unha anemone mariña do grupo dos celenteros —unha curmá da medusa—, moi apreciada en Cataluña e Andalucía onde se consome frita e rebozada, e é considerada un auténtico manxar. Visto o interese comercial desta especie en alza, son varias as confrarías de pescadores da comarca que solicitaron á Consellería do Mar plans de explotación da Anemonia viridis, entre elas, Espasante (Ortigueira), O Barqueiro (Mañón) e Barallobre (Fene).

Este último depósito estivo esta semana extraendo ortiguilla de mar con destino a restaurantes de Barcelona e Andalucía. «É unha especie que se aprecia moito no sur, especialmente na costa de Cádiz, e que creo que se debería tamén promocionar en Galicia a nivel gastronómico», explica o patrón maior, Jorge López.

A captura das anemones prodúcese mediante técnicas de mergullo na ría de Ares. A súa forma é cilíndrica, ten unha columna ancha que pode medir entre 6 e 15 centímetros e adoita atoparse na superficie das rocas en zonas intermareales. As ortiguillas cómense rebozadas con fariña e fritas en abundante aceite quente, e ese prato está considerado un auténtico manxar en varios puntos da costa española, especialmente no sur e no Mediterráneo. En Galicia non hai tradición culinaria ao redor desta anemone.

Un barco

En Barallobre, acode un barco, que ata o momento regresou a porto cada día con 35 quilos, que é o tope —a Consellería do Mar autoriza un barco por depósito con tres tripulantes a razón de 15 quilos por profesional e día—. A idea é continuar coa campaña a semana que vén. Na lonxa fenesa preparan as ortiguillas, límpanas e envásanas en recipientes de dous quilos para o seu envío aos restaurantes de Barcelona e sur de España. «Son parecidas ás medusas», sinala Jorge López.

Non é a primeira vez que a confraría de Barallobre explota esta especie, en alza nos últimos anos. De feito, fai tres ou catro exercicios, realizaron unha campaña similar. Con todo, a primavera do 2022 fixeron unha mostraxe e en base aos resultados do mesmo, decidiron deixar «descansar» a especie ata o de agora.

A ortiguilla de mar, xunto aos ourizos e algas, son especies en auxe nos últimos anos sobre todo para a súa comercialización con fins gastronómicos. Tamén estas campañas permiten dar descanso a outros recursos máis explotados como o percebe.

Aínda que é un produto que se consome especialmente na costa de Cádiz, a ortiguilla está a estenderse cada vez máis a zonas mediterráneas como Cataluña ou o interior de Andalucía.

Jorge López aposta por sacarlle rendemento tamén en Galicia, onde non existe tradición do seu consumo: «Moitos turistas que veñen a Galicia están afeitos tomalas nas súas zonas, e seguro que estarían encantados de que llas ofrecésemos aquí».

Link:

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Pesca, Politica, Politica Pesqueira, Traballo. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s