Son percebeiro: non todo vale

Luis Suena Amigo

EN LÍNEA

Dun tempo para acó veño lendo opinións do sector do mexillón sen ningún tipo de rigor científico. Afirman que o sector percebeiro son unhas 400 persoas, cando só na provincia da Coruña a cifra rolda as 900 (os plans de explotación pódense consultar en pescadegalicia.gal). Ofrecen cifras económicas, dando a entender que hai que favorecer a un sector fronte a outro simple e sinxelamente por diñeiro (e poder). Hai sectores económicos importantes como o forestal, pero non polo seu peso permíteselles, por exemplo, desforestar sen oposición os bosques. O diñeiro non é un motivo para o «todo vale». Cando falan de «proteína económica», entendo que descoñecen a existencia de produtos como os legumes, o atún, os ovos, pito, pavo, leite… o mexillón non está no ranking nin das 15 primeiras. Comentan o uso do material reciclado; e aínda que é certo que hai quen usa cordas provenientes de redes recicladas, tamén o é que hai quen utiliza uns «palitos» de plástico que enchen as nosas rías e tamén as redes dos nosos pescadores cando hai mal tempo. Os percebeiros traballan só coas súas mans e unha ferrada. Xeran cero residuos.

Non analizan a biodeposición baixo as bateas de mexillón, que é de 6 a 7 veces maior que a que se constata en calquera outra zona. Tampouco do lodo producido polas bateas de mexillón: 6,3 x 106 m3 (Méndez Martínez, G., Campos, A. Ou., Vilar, E. G., Mier, R. L., & Pérez-Arlucea, M. (2011). Changes induced by mussel raft aquaculture in benthic environment of the Rías Baixas (Galicia, Spain). Journal of Coastal Research, 786-789.) Nestes momentos, os produtores de mexillón teñen en torno ao 90 % da costa da Coruña e Pontevedra para goce indiscriminado, pero parece que a solución pasa polo 10 % restante; e o que hai no 10 % restante está en relación co negocio en B que teñen montado: entre 60 e 80 euros por saco de fazula para a súa venda en Portugal e Andalucía. En Nova Zelandia tamén producen mexillón e levan 50 anos sen extraelo das rocas.

Academicamente, a xestión do percebe está mundialmente recoñecida e ben considerada. Poden consultarllo a Sebastián Villasante, economista de Santiago que sempre pon de exemplo ao percebe e ás asociacións marisqueiras a nivel internacional. Tamén se pode ler a tese doutoral de Gonzalo Macho Rivero, un dos maiores expertos do tema, ou ao catedrático Urgorri, un dos mellores zoólogos mariños de Galicia. O problema dos mexilloeiros é que están fóra de control, baseándose nunha política de hai 30 anos que non está adaptada á PCP do 2014. Tampouco existe en Europa unha extracción tan grande sen apenas datos de control e xestión. Este humilde escrito tenta demostrar que a fazula e o percebe son seres conviventes e dependentes.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/opinion/2023/04/05/percebeiro-vale/0003_202304G5P15992.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Marisqueo, Percebe, Percebe de Cedeira, Pesca, Politica, Politica Pesqueira, Traballo. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s