O sector pesqueiro reclama unha «fiscalidade saudable» que reduza o IVE dos seus produtos

CARMELA QUEIJEIRO

Ana Balseiro

ana balseiro MADRID / LA VOZ

Recorre a expertos médicos que avalan que consumir peixe reduce o risco de infarto ou ictus para convencer ao Goberno

«Trátase de que a xente saiba que, se come peixe, vivirá máis e mellor, porque así deixará de consumir outros alimentos que prexudican a saúde». Así de contundente mostrouse onte o doutor Guillermo Aldama, cardiólogo do Hospital Universitario da Coruña (Chuac) durante un acto informativo en Madrid, co que toda a cadea do sector pesqueiro —desde armadores a confrarías, almacenistas, conserveiras, acuicultura, distribución ou peixarías— fixo o enésimo esforzo para trasladar á cidadanía e ao Goberno a importancia de manter a denominada dieta pesco-mediterránea (da que a atlántica é unha variante) para preservar a lonxevidade da que gozan os españois, á cabeza mundial do ranking.

Moi críticos coa negativa do Goberno para estender a baixada ou mesmo a supresión do IVE aos produtos pesqueiros —aféanlle o seu obstinado silencio ás misivas que lle enviaron—, o sector non cella no seu empeño de «alfabetizar en saúde» á poboación, para que os consumidores sexan realmente conscientes da importancia de incluír e aumentar o consumo de peixe na súa dieta. Para iso, o doutor Aldama fixo un percorrido polos principais estudos científicos mundiais, que conclúen que o consumo regular de peixe (de dous a tres veces á semana) diminúe ata nun 45 % o risco de sufrir accidentes cerebrovasculares (ictus) e nun 70 % a probabilidade de morte súbita, así como un 20 % o risco de falecer por infarto de miocardio, unha porcentaxe que aumenta nun 5 % por cada 100 gramos adicionais de consumo de produto preparado á prancha ou ao forno.

Lembran que fronte aos 500 millóns de euros que Facenda deixaría de ingresar rebaixando o IVE do peixe (actualmente no 10 %), as enfermidades asociadas á mala alimentación teñen un custo anual medio de 14.000 millóns para a sanidade pública, e podería incrementarse como consecuencia da desviación progresiva que se está detectando no consumo de peixe cara a outros alimentos menos saudables.

Máis información ….

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosmar/2023/03/10/sector-pesquero-reclama-fiscalidad-saludable-reduzca-iva-productos/0003_202303G10P34992.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Lei de Pesca Sostible, Mar, Pesca, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s