Galicia despídese ata xullo da súa nécora fresca, que chegou a pagarse en lonxa a 132 euros

S. S.

REDACCIÓN / LA VOZ

Deliciosas nécoras galegas frescas como estas probablemente poderán comprarse en tendas ata a próxima semana Marcos Míguez

A campaña péchase con máis de dous millóns de facturación, e coa Coruña, Vigo, Ribeira e O Grove como os referentes

Galicia veda a nécora coincidindo co inicio do seu maior período de reprodución, pois segundo a Consellería do Mar de xaneiro a abril «prodúcense vos máximos de femias ovadas». Despídese dese marisco fresco ata o 1 de xullo, cando se reabrirá unha campaña que durará ata o 31 de decembro, aínda que probablemente prolongarase ata o 5 de xaneiro do 2024. Durante os próximos días aínda poderá comprarse nos mercados e saborearse nos restaurantes un crustáceo que nas lonxas chegou a pagarse a un máximo de 132 euros o quilo, antes de taxas e impostos.

Algo máis de dous millóns de euros facturáronse na primeira venda das nécoras, segundo os datos provisionais de PescadeGalicia, plataforma da Consellería do Mar. Pendentes de incorporar algúns, a campaña conclúe con ao redor de 106.000 quilos e un prezo medio de case 19 euros, un 3 % máis que no 2021. Aínda que, como o conxunto da sociedade, soportan os sobrecustos agudizados pola guerra de Ucraína, aos pescadores non llos compensaron.

Mesmo sen ser definitivo, o balance do 2022 apunta a un descenso de en torno ao 3 % nas capturas respecto ao 2021. Atenuado en parte polo lixeiro aumento da cotización, as descargas de nécora distan dos case 134.000 quilos do 2020 e dos 149.000 do 2017, sendo similares ás do 2015.

A Coruña e Vigo comparten o liderado no mercado dese marisco en Galicia, con máis de 21.000 quilos en cada unha desas lonxas. Ribeira é o terceiro referente, cuns 16.000 quilos. O Grove supera os 10.000, Burela os 6.000 e en Cangas e Pontevedra pasan de 4.000 cada un.

Adeus aos luxosos santiaguiños

Coa nécora tamén se acaba outro marisco que é un auténtico luxo, só ao alcance dos máis podentes, o santiaguiño. Boa proba é que en lonxa alcanzou os 253 euros o quilo, sen taxas nin impostos, e que superou os 95 euros de media. Cifras provisionais de PescadeGalicia apuntan a un descenso da oferta porque en todo o 2022 só comercializáronse uns 660 quilos, como no 2018. Cen menos que no 2021, pero case a metade que nos anos 2016, 2017, 2019 e 2020. A Coruña, cuns 284 quilos, e Burela, cuns 104, lideran a oferta dese crustáceo.

Quen poida permitirllo deberá esperar ata o 1 de outubro para saborear fresco o xenuíno galego. Será entón cando se reabrirá a campaña, que en principio prolongaríase ata o 5 de xaneiro do 2024.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosmar/consumo-mar/2023/01/06/galicia-despide-julio-necora-fresca-llego-pagarse-lonja-132-euros/0003_202301G6P28991.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Artes Menores, Cedeira, Comarcas, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s