S. S.
REDACCIÓN / LA VOZ

Deliciosas nécoras galegas frescas como estas probablemente poderán comprarse en tendas ata a próxima semana Marcos Míguez
A campaña péchase con máis de dous millóns de facturación, e coa Coruña, Vigo, Ribeira e O Grove como os referentes
Galicia veda a nécora coincidindo co inicio do seu maior período de reprodución, pois segundo a Consellería do Mar de xaneiro a abril «prodúcense vos máximos de femias ovadas». Despídese dese marisco fresco ata o 1 de xullo, cando se reabrirá unha campaña que durará ata o 31 de decembro, aínda que probablemente prolongarase ata o 5 de xaneiro do 2024. Durante os próximos días aínda poderá comprarse nos mercados e saborearse nos restaurantes un crustáceo que nas lonxas chegou a pagarse a un máximo de 132 euros o quilo, antes de taxas e impostos.
Algo máis de dous millóns de euros facturáronse na primeira venda das nécoras, segundo os datos provisionais de PescadeGalicia, plataforma da Consellería do Mar. Pendentes de incorporar algúns, a campaña conclúe con ao redor de 106.000 quilos e un prezo medio de case 19 euros, un 3 % máis que no 2021. Aínda que, como o conxunto da sociedade, soportan os sobrecustos agudizados pola guerra de Ucraína, aos pescadores non llos compensaron.
Mesmo sen ser definitivo, o balance do 2022 apunta a un descenso de en torno ao 3 % nas capturas respecto ao 2021. Atenuado en parte polo lixeiro aumento da cotización, as descargas de nécora distan dos case 134.000 quilos do 2020 e dos 149.000 do 2017, sendo similares ás do 2015.
A Coruña e Vigo comparten o liderado no mercado dese marisco en Galicia, con máis de 21.000 quilos en cada unha desas lonxas. Ribeira é o terceiro referente, cuns 16.000 quilos. O Grove supera os 10.000, Burela os 6.000 e en Cangas e Pontevedra pasan de 4.000 cada un.
Adeus aos luxosos santiaguiños
Coa nécora tamén se acaba outro marisco que é un auténtico luxo, só ao alcance dos máis podentes, o santiaguiño. Boa proba é que en lonxa alcanzou os 253 euros o quilo, sen taxas nin impostos, e que superou os 95 euros de media. Cifras provisionais de PescadeGalicia apuntan a un descenso da oferta porque en todo o 2022 só comercializáronse uns 660 quilos, como no 2018. Cen menos que no 2021, pero case a metade que nos anos 2016, 2017, 2019 e 2020. A Coruña, cuns 284 quilos, e Burela, cuns 104, lideran a oferta dese crustáceo.
Quen poida permitirllo deberá esperar ata o 1 de outubro para saborear fresco o xenuíno galego. Será entón cando se reabrirá a campaña, que en principio prolongaríase ata o 5 de xaneiro do 2024.
Debe estar conectado para enviar un comentario.