O CSIC estudará por que o mexillón resiste mellor as enfermidades que a ameixa e o berberecho

Somos Mar

REDACCIÓN / LA VOZ

O afloramiento na ría de Muros-Noia, as malformacións na pigmentación dos peixes de acuicultura e a hibridación entre especies pesqueiras, outros dos proxectos que se abordarán os centros de investigación que a axencia científica ten en Galicia

O grupo de Inmunología e Xenómica do Instituto de Investigacións Mariñas (IIM) de Vigo, que dirixe o investigador Antonio Figueras, estudará a resposta inmune de ameixa e berberecho para determinar como reaccionan ante estímulos externos e patógenos. O equipo abordará esta análise no marco do proxecto Bivalvos, microbioma e enfermidades. Os investigadores tratarán tamén de explicar por que ameixas e berberechos son menos resistentes que o mexillón. Así mesmo, estudarase o microbioma asociado a estas especies.

O proxecto é un dos 13 financiados en Galicia pola Axencia Estatal de Investigación (AEI) no marco do programa de Xeración de Coñecemento, Fortalecemento científicos e Tecnolóxico do Sistema de I+D+i, no que o CSIC captou máis de 2 millóns de euros

O que dirixe Antonio Figueras recibirá 200.000 euros, un pouco menos do que levará a cabo Carmen González Castro á fronte do grupo de Procesos Oceánicos en Cambio Global do IIM. O seu proxecto, Metabolismo do ecosistema dunha rexión de afloramiento costeiro: integración dos dominios pelágico e bentónico, recibirá 250.000 euros para recoller datos dunha zona de relativamente baixo impacto antrópico que dean claves para un bo funcionamento dos ecosistemas mariños.

Fran Saborido e Laura Casas son os investigadores principais do proxecto Ecoloxía xenómica para a mellora da xestión pesqueira, a cargo do grupo Ecoloxía e Recursos Mariños. Este equipo, cos 300.000 euros captados, aplicarán ferramentas xenómicas de alto rendemento para resolver algúns desafíos da avaliación pesqueira, básica para asegurar prácticas que garantan unha explotación sostible dos recursos. Un deses retos é como inflúe a hibridación entre especies parecidas. Como tamén o é o proceso evolutivo contrario, como é a diverxencia de poboacións, que pode levar a que o illamento reprodutivo altere as unidades demográficas. Isto é o que analizarán os investigadores, empregando dous sistemas biolóxicos de estudo: a gallineta do Flemish Cap e a maragota de augas europeas e, por suposto, nas rías galegas.

De descubrir por que un rodaballo sae dunha cor distinta ao dos demais que se cultivan encargaranse os investigadores do grupo Laboratorio de Biotecnoloxía Acuática, que con Josep Rotllant Moragas á fronte do equipo desenvolverán o proxecto Un enfoque hologenómico para dilucidar os trastornos da pigmentación en especies de peixes planos criados en catividade. Con preto de 180.000 euros, o grupo tratará de explicar se a microbiota da pel e o intestino poderían regular o patrón de pigmentación e corrixir a cor do peixe @teniendo en cuenta o seu background xenético. Iso axudaría a resolver as malformacións pigmentarias, un dos factores que afectan á viabilidade económica das granxas acuícolas de peixes planos.

Finalmente, tamén se captaron fondos para un proxecto vinculado á pesca e a acuicultura que desenvolverá o Instituto Español de Oceanografía (IEO) e que abordará a disipación de enerxía no modelo oceánico e conectividade. Con Manuel Ruiz á fronte, enmárcase nun proxecto coordinado polo Instituto de Ciencias do Mar en colaboración co Oceanográfico da Coruña, que persegue explorar melloras nos modelos hidrodinámicos utilizados actualmente para resolver o problema da conectividade entre poboacións de pequenos peixes pelágicos e a dispersión de larvas.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosmar/2022/11/23/csic-estudiara-mejillon-resiste-enfermedades-almeja-berberecho/00031669226410718918734.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Marisqueo, Paro Biolóxico, Pesca, Politica, Politica Pesqueira, Toxina. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s