Científicos crean unha pasta de peixes envolvida en algas para envellecer mellor

Xoán Carlos Gil

Alejandra Pascual Santiago

alejandra pascual VIGO / LA VOZ

O CSIC presenta en Vigo os resultados do proxecto internacional Seafood Age

Científicos de seis países crearon unha pasta de tres pescados envolta en algas e envases comestibles para que a poboación envelleza mellor. Un equipo de biólogos, enxeñeiros, químicos e desarrolladores presentaron onte en Vigo os resultados do proxecto Seafood Age, liderado desde Galicia a través do Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC). «O obxectivo era obter un produto facilmente comestible para un público que pode ter dificultades para cociñar ou desprazarse ata o supermercado», explica Eva Balsa, científica no Instituto de Investigacións Científicas.

«O produto está elaborado con propiedades antidiabéticas, antiinflamatorias, antihipertensivas e con gran contido en omega 3», sinala Balsa. Deduciron que a faneca, o louro e o xurelo do Atlántico presentaban as características necesarias para satisfacer as necesidades nutricionais en idades avanzadas. Tamén influíu a súa dispoñibilidade no mercado. Aproveitan o músculo picado, proteínas hidrolizadas —que obteñen a partir de peles e cabezas— e aceites de peixe. Apuntan que na elaboración do produto, o procesado é mínimo. Escolléronse ademais especies de algas como o wakame atlántico ou a alaria esculenta para enriquecer a salsa que acompaña ao peixe «polo seu alto contido en macro e micronutrientes». O resultado é un produto de peixe en forma de filete, enriquecido con proteínas e ácidos graxos. «Non é único. Houberon adaptacións para atender a varios gustos», indica Eva Balsa.

Envasado

Outra dos resultados expostos onte en Vigo durante a presentación do proxecto Seafood Age foi a elaboración de envasados libres de plásticos. Unha delas é unha cuberta comestible desenvolvida a partir de quitosano, que se obtén a partir de cascas de lagostinos ou de lagostinos, por exemplo. Tamén desenvolveron bolsitas a partir a base de algas para contidos líquidos que son 100 % vexetais e compostables. Escalaron na súa produción ata obter 400 envases por hora cunha capacidade de entre 10 e 100 mililitros.

«E ademais démoslle unha volta á etiqueta intelixente», engade Eva Balsa sobre unha fase do proxecto na que estivo especialmente involucrada. «Desenvolvemos un sistema para monitorizar a temperatura do produto durante toda a cadea de valor e que ademais emprega modelos automáticos que poidan modificar a súa vida útil, a súa data de caducidade, no caso de que o alimento estea a temperaturas máis ou menos altas do recomendado». A etiqueta de Seafood Age conta cunha alerta automatizada que advirte aos responsables do produto se se atopa en mal estado. «Tamén nos permite detectar patógenos e anticipar un problema de seguridade alimentaria».

Demanda

A científica do CSIC avanza que xa hai asociacións e empresas dedicadas ao coidado de maiores que xa lles mostraron o seu interese no produto desenvolvido. Tamén manexan a intención de transmitir o coñecemento dos envases ecolóxicos a diferentes actores da cadea mar-industria para fomentar a economía circular.

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2022/10/19/cientificos-crean-pasta-pescados-envuelta-algas-envejecer-mejor/00031666201065449677650.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Pesca, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s