Acaba a mellor campaña de centola en Galicia en dez anos

A 9 euros o quilo pagouse en lonxa un marisco que se veda case cinco meses; desde o sábado entre A Guarda e Estaca de Bares e desde o seguinte, no litoral cantábrico galego

Durante o case cinco meses que Galicia lle concede á súa centola para que críe e reprodúzase, seguramente moitos botarán de menos un crustáceo que para algúns é o rei dos mariscos porque reúne sabores e texturas de varios deles. Sete de cada dez centolas frescas véndense nos meses de novembro e decembro, pero poden atoparse nos mercados ata o de agora. Este venres, 24 de xuño, descargaranse os últimos capturados na costa atlántica galega, desde A Guarda a Estaca de Bares, mentres de aí a Ribadeo, no litoral cantábrico galego, aínda será posible ata o venres seguinte, 1 de xullo. Acaba a mellor campaña da última década nas lonxas galegas, onde desde outono se venderon máis de 686.000 quilos, a unha media de 9 euros o quilo, sen taxas nin impostos, xerando máis de seis millóns de euros.

Ao «particular comportamento reprodutivo» e ás cambiantes condicións ambientais do medio mariño atribúe a Consellería do Mar as fluctuaciones anuais nas capturas de centola (Simpática brachydactyla) e boi de mar (Cancer pagurus), este moito máis escaso en Galicia. Eses dous crustáceos migran para aparearse en augas máis profundas e regresan para poñer as huevas. Setembro e outubro son os meses preferidos polas e as centolas para xuntarse e reproducirse, volvendo en decembro e xaneiro á costa. Os científicos tamén saben que as femias fan dúas postas ao ano, unha entre febreiro e xuño e outra en setembro. Coa de primavera máis da cuarta parte delas están ovadas, mentres na de outono redúcese ao 10 %. Comprobado que deixando de capturalo cando hai máis femias pode axudar a aumentar a biomasa reprodutora e a regular a pesqueira, Mar, tras consultar ás confrarías, védao cinco meses e, ademais, marca topes de capturas diarias con gallo de modular a oferta cando se reinicie a campaña e evitar caídas de prezos.

Dende a desembocadura do río Miño ata o meridiano que pasa polo cabo de Estaca de Bares non se poderá capturar centola desde este 25 de xuño ata o 6 de novembro. Porque as condicións son diferentes no litoral cantábrico galego, de Bares á desembocadura do río Eo a veda empezará o 2 de xullo e a pesqueira reabrirase o 27 de novembro. Para toda Galicia, Mar marca un tope de 35 quilos por barco e día, máis outros 35 por cada tripulante enrolado. Unha parte importante das capturas proceden dos barcos que faenan con miños, seguidos de trasmallos, nasas e raeiras. Quen o pescan con nasas deberán retiralas do mar.

A máis produtiva

Cando se actualicen os datos oficiais sobre as vendas de centola que as lonxas envían á Plataforma Tecnolóxica dá Pesca, seguramente as capturas en Galicia roldarán os 700.000 quilos. Por descargas e por ingresos, foi a mellor do últimos dez anos e, aínda que o prezo medio ha subido respecto da anterior, os 9 euros por quilo quedan por baixo de tempadas nas que escaseaba máis, como na do 2016/17, cando se pagou en primeira venda a máis de 13 euros de media.

A do 2020/21 cerrouse con 650.000 quilos, 5,7 millóns de ingresos e unha cotización media de 8,8 euros o quilo. Na anterior rozáronse os 400.000 quilos e os 4,5 millóns de euros, cun prezo de 11. Case medio millón de quilos, máis de 4,5 de euros e unha media de 9,3 en de o 2018/19. Durante a que a precedeu, descargáronse 550.000 quilos, que xeraron 4,7 millóns, a 8,7 de media. O teito por quilo en primeira venda márcano os 13,2 euros do 2016/17, cando se venderon 270.000 quilos que deixaron 3,6 millóns de euros.

Desde a campaña do 2015/16 ata a do 2012/13, as descargas foron, en números redondos, de 333.000, 237.000, 192.000 e 346.000 quilos. E a facturación, de 3,5, 2,8, 2,2, e 2,8 millóns de euros, respectivamente, cunhas cotizacións medias de 10,7, 12,5, 12 e 8,6 euros por quilo.

O boi de mar

Abunda moito menos outro crustáceo, o boi de mar, cuxas vendas nesta campaña roldan os 21.000 quilos, a unha media de 8,5 euros o quilo, co cal reportaron ao redor de 175.000 euros. Cun ciclo migratorio menos coñecido, pero segundo mar moi semellante ao da centola, o boi de mar captúrase a máis profundidade e con artes que se dirixen a outros crustáceos ou multiespecíficas. Aínda queda tempo para degustalo fresco. Mar aplícalle en toda Galicia o mesmo período de veda, do o 3 de setembro ao 6 novembro.

Link: http://www.lavozdegalicia.es

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Marisqueo, Pesca, Politica, Politica Pesqueira, Sucesos, Veda. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s