Galicia consente ao seu polbo para que críe e en Bretaña preocupa a súa reaparición

Polbo de Cedeira

A pesca galega déixao reproducirse e a gala teme que lle coma o marisco

Como case todos os anos durante o últimos trinta, Galicia renunciará ao seu polbo fresco para permitirlle criar. Coincidindo co seu pico reprodutivo, cando na primavera as femias poñen as huevas e empezan a coidalas ata que eclosionan tras o verán, os pescadores galegos consentirán durante seis semanas a unha icona gastronómica que seduce padais cada vez en máis países. Máis ao norte, en zonas de Bretaña (Francia) asisten con inquietude á sorprendente reaparición do Octopus vulgaris. Desaparecido nesas augas medio século, a finais do 2021 as capturas en Francia aumentaron un 615 % e os ingresos un 1.238 % respecto ao 2020, segundo o Observatorio Europeo do Mercado dos Produtos da Pesca e a Acuicultura ( Eumofa, polas súas siglas en inglés).

Aínda recoñecendo que pode resultar rendible, Pascal Lecler, presidente do comité pesqueiro no departamento francés de Ille e Vilaine, expresaba no diario Lle Pays Malouin a súa preocupación porque o octópodo «é un depredador excepcional» e veno como unha ameaza para as lagostas, vieiras e volandeiras que pesca a súa frota. E é que crustáceos e moluscos son uns dos seus alimentos preferidos.

Cun ciclo de vida de ao redor de vinte e catro meses, os polbos que caen nas nasas ou outros aparellos adoitan nacer o ano anterior. A súa escaseza ou abundancia relaciónana os investigadores co afloramiento, un proceso natural que entre primavera e verán enche de vida e alimento as costas de Galicia, e no que inflúe o cambio climático, que á súa vez repercute na temperatura, a salinidade ou a acidez das augas.

Sobre a repentina e inesperada abundancia dese cefalópodo nas costas francesas, Eumofa apunta que «queda aínda por explicar», aínda que pon o acento en que «os principais factores poden estar ligados ao cambio climático e á variabilidade ambiental, dada a sensibilidade desta especie ás cambiantes condicións hidroclimáticas».

Xulio Valeiras, investigador do Instituto Oceanográfico de Vigo, explicou nun foro do proxecto Cephs and Chefs que o polbo é «moi sensible» aos cambios ambientais, pero tamén «moi resistente desde o punto de vista da súa capacidade da súa recuperación». Obviamente, a pesca tamén é outro aspecto relevante, aínda que considera «moi complexo distinguir» como e canto incide cada factor.

Constatado que a «abundancia depende en grande medida dás condicións ambientais que actúan sobre ou recrutamento», a Consellería do Mar e os pescadores galegos acordaron « protexer a súa reprodución» vedándoo desde o próximo día 20 ata o 4 de xullo. Durante este tempo nin profesionais nin recreativos poderán capturar nin un só.

«Para evitar que continúe nos próximos anos a caída dá reprodución», tras o nefasto 2020, o peor ano da historia en descargas en Galicia, Mar introduce no plan de explotación medidas para evitar a sobrepesca e a saturación dos mercados cando os naseiros volvan capturalo. Por iso desde xullo ata final de agosto o tope de capturas por barco e día serán 210 quilos, e a partir de aí, 350.

Renaceu das súas cinzas e págase mellor nas lonxas

Ademais da os factores ambientais, a caída de vendas de polbo en Galicia no 2020 atribuíuse a que ese ano só concedéronlle catro semanas para criar e reproducirse, un medida excepcional para tentar axudar á frota para paliar o impacto do confinamento e outras severas restricións dos primeiros meses de pandemia. Tras vedalo o ano pasado durante nove semanas, renaceu das súas cinzas, as capturas recuperáronse e, ademais, págase mellor nas lonxas.

Datos de PescadeGalicia indican que no que vai de ano poxáronse máis de 856.000 quilos, por un valor de case 8 millóns de euros, a unha media por quilo de 9,29 euros, sen taxas nin impostos. Nese período do 2021, antes de recuperarse, sumaron 555.000 quilos e 4,5 millóns, a 8,15 euros; e no 2020, 617.000 quilos, 4,47 millóns e 7,26 de prezo medio..

Pola escalada xeral de custos de produción, agudizada desde que Vladimir Putin comezou a invasión de Ucraína, o polbo, igual que a maioría dos produtos, alcanza agora prezos vistos poucas veces. Fresco ou conxelado, galego ou de importación, o quilo rolda os 20 euros. Segundo os investigadores do proxecto Cephs and Chefs, Galicia achega ao redor da cuarta parte do que se consome en España e o resto procede de Marrocos, Mauritania ou Portugal.

Link: http://www.lavozdegalicia.es (SomosMar)

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Paro Biolóxico, Pesca, Politica Pesqueira, Traballo. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s