As minchas ou caramuxos: as ‘pipas’ do mar galego

Minchas, caramuxos ou Bigaros

Estes pequenos moluscos eran un aperitivo moi común nos bares galegos. Contámosche todos os detalles deste curioso animal e como elaboralo

Non é ningún segredo que o marisco e o peixe galego ten gran fama ao redor do seu sabor, frescura e calidade. Isto é debido a que a costa galega, grazas a un fenómeno chamado afloramiento mariño, é un dos mellores hábitats posibles para calquera tipo de fauna acuática. Nas nosas costas, os ventos elevan a auga das profundidades mariñas, máis frías e ricas en nutrientes e microorganismos; mentres que desprazan as augas cálidas da superficie. Ademais deste fenómeno, hai que engadir a presenza das rías, que contan cunha desembocadura maior que a dun río tradicional e cuxo contacto co mar é maior.

Isto fai que os habitantes dos mares galegos teñan unha alimentación totalmente excepcional, o que se traduce nun sabor moito máis profundo e, en ocasións, un maior tamaño.

É por iso que os caramuxos (ou ” caracolillos de mar”) teñen unha gran fama nas costas galegas, a pesar de que se consomen en toda España. As minchas (como son coñecidas en Rías Altas) e os caramuxos (como son chamados en Rías Baixas) son uns curiosos moluscos que adoitaban servirse nos bares galegos como aperitivo. Aínda que agora é algo máis inusual, aínda podemos atoparnos algúns lugares onde as minchas seguen sendo o substituto mariño das pipas.

Un molusco diferente (e internacional)

As michas ou caramuxos (ou caramuxos fóra das nosas fronteiras), son uns moluscos que pertencen á familia dos Littorinidae, é dicir, os carafio mariños. Podemos atopalos na costa, próximos ás desembocaduras dos ríos. Como soportan fortes correntes e unha ondada frecuente, adoitan vivir pegados a rocas, gretas e peñascos; o que lles permite gozar do único alimento que teñen na súa dieta: algas.

A súa cuncha é moi reconocible, xa que teñen unha cor negra con tinguiduras azulados ou parduzcos, e unha espiral que acaban nun pequeno pico. Se senten ameazados resgárdanse dentro da súa cuncha, grazas a unha pequena película que serve de “porta” e bloquea a única parte desprotexida da súa rechamante “casa”. O seu tamaño non é especialmente grande, xa que pode variar entre uns dous e cinco centímetros e apenas pesan uns 20 gramos nos exemplares máis grandes. Entre os tipos máis coñecidos están o caramuxo anano (que como o seu nome indica é o máis pequeno), o caramuxo bravo (o máis común do Atlántico e o Mediterráneo); o caracol cebra (máis exótico, xa que provén das costas de Chile) ou a orella de mar (unha especie moi parecido á ostra e que está a gañar fama en España).

Unha aperitivo ¿primitivo?

Hai indicios que demostran que na época prehistórica xa se consumían minchas no norte de España. De feito, hai restos arqueolóxicos de caramuxos e outros carafio en xacementos tan importantes como os da Cova de Altamira. De feito, ademais dos territorios galegos, os caramuxos teñen especial importancia en zonas costeiras do País Vasco (onde se lles chama karrakelas), Asturias ou Cantabria (onde os caramuxos dan nome a un instrumento musical, utilizado nunha das cancións populares máis importantes da cultura cántabra: a danza de Ibio).

Con semellante traxectoria, non é de estrañar que as minchas ou caramuxos estivesen presentes na gastronomía galega durante centos de anos. Debaixo das rocas, introducidas en pequenas gretas… A súa presenza era moi común nas praias galegas e, de feito, non era difícil ver a persoas colleitar estes moluscos mentres paseaban tranquilamente pola beira. O seu éxito era tal que non era raro servir un puñado de minchas como aperitivo nos bares, en lugar de cacahuetes ou pipas. Co paso do tempo, este costume foise perdendo e foron desaparecendo como tapa habitual nos locais galegos (aínda que non se foron do todo, ollo).

O certo é que, nos últimos anos, o seu prezo foi aumentando considerablemente. En gran parte debido a que a súa oferta viuse reducida, pasando a ser un produto moito máis exclusivo, Hoxe en día un quilogramo de minchas pode chegar ata os quince euros. @Teniendo en cuenta que a súa parte “comestible” é pequena, é un dos produtos do mar máis caros do mercado (similar ao que ocorre cos ourizos de mar).

Link: https://www.elespanol.com/quincemil/articulos/cultura/las-minchas-o-caramuxos-las-pipas-del-mar-gallego?fbclid=IwAR0YvRGi8qPp8vwi-SkLDJPjOw6v3WB-BpuS6RHFMNof5RPg1Mqtki6PbAc

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Mar, Marisqueo, Mulleres do Mar, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s