
Consumido o 78 % dunha cota nacional no que faltarían mil toneladas
Globalmente non pode cualificarse de pesca olímpica, porque desde o 2016 hai topes nacionais. Individualmente si, porque cada barco captura todo o que pode, sen máis límite que a súa propia capacidade. Como sempre, así seguen os pesqueiros españois, franceses e irlandeses co bonito do norte no Cantábrico, a poucas millas da costa. Pouco ou nada transcende dos consumos das cotas de Irlanda e Francia, pero as de España rexístranse a diario e apuntan a un novo récord.
Non de medalla, senón todo o contrario, porque ao ritmo actual quedan días ao bonito fresco español e a toda a frota que participa nesa pesqueira estacional porque é máis rendible que as súas habituais.
Todo indica que será a costeira máis curta da historia, xa que ata onte xa se descargaron o 78 % das 17.257 toneladas distribuídas polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. Aínda que dispoñen de 995 máis que as 16.262 do ano pasado e do anterior, son mil menos das que corresponderían aplicando a subida do 12,5 % aprobada pola Comisión Internacional para a Conservación do Atún Atlántico ( ICCAT, nas súas siglas en inglés). Que pasou coas mil que faltarían? Consultada Pesca, no momento de elaborar esta información non contestara.
Dirixentes do sector sinalan que serían parte das que habería restado a UE (Unión Europea) a todos os seus países para pagar a sobrepesca de Irlanda e Portugal no 2019. Engaden que a Comisión Europea aceptaría penalizar só a ese dous Estado, pero publicamente non consta que o fixese.
Unhas 3.900 toneladas
Mentres tanto, os boniteros españois han de cinguirse ao límite marcado por Pesca. Pendentes de actualizar as últimas descargas e as capturas da fin de semana, dispoñían dunhas 3.900 toneladas, segundo Gestcuotas, a ferramenta do ministerio que permite coñecer os desembarcos da frota nacional.
Para facerse idea de canto poden durar, entre o venres e onte descontáronse mil toneladas, pero os sábados e os domingos non adoita poxarse nas lonxas. Se persiste ese volume de descargas e non se incorpora a cantidade retida pola UE como pago do exceso de capturas doutros países, a pesqueira do bonito do 2021 podería pecharse nuns nove días. Pesca clausuraríaa cando o rexistro oficial superase o 90 % da cota anual. Sucedería a partir de mediados da próxima semana, aplicando o mesmo enfoque precautorio de anos anteriores.
A costeira máis breve
Pola súa brevidade, a costeira deste ano batería todos os récords. Sería a cuarta que concluiría en agosto: a do 2020 rematou o día 19, a do 2019, o 27; e a do 2018, o 23. No 2017 pechouse o 13 de outubro e no 2016, o 5 dese mes, a época habitual. Ata ese último ano nunca se clausurou en España por esgotarse a cota. Mesmo se non cambiase o escenario actual, os consumidores poderían seguir gozando do bonito fresco español, o único capturado con anzol, un a un, ata a terceira semana deste mes porque Pesca adoita permitir vendelo ata tres ou catro días despois do final oficial da pesqueira.
Pescadores e os seus representantes contan que este ano, igual que os últimos, a frota que faena con cebo vivo (maioritariamente vasca) chea as súas adegas en dúas ou tres días. Tamén artesanal, con ese sistema de pesca multiplica as capturas da galega e a asturiana, que emprega a cacea ou o curricán.
Pelágicos franceses e irlandeses crispan á frota cantábrica porque « destrúen ou mar e tiran prezo»
Link: http://www.lavozdegalicia.es (Somos Mar)
Debe estar conectado para enviar un comentario.