O percebe de Cedeira, Cariño E Meirás cotiza al alza pola maIor demanda entre particulares coa pandemia

Os prezos medios no que vai de ano superan os de 2019

Que o "pequeno" percebe alcanzase os 40 euros o quilo en Semana Santa sorprende a calquera, especialmente aos profesionais que saltan ás pedras para extraelo. "En Semana Santa o tempo permitíunos traballar e tiña un prezo moi bo, pero antes vendiamos máis de 100 euros, e o pequeno, con 40. O que me sorprende é que non pasou o mesmo co peixe", di. Juan Carlos Pardo Galdo, Percebe de Cariño. No que vai de ano vendéronse 1.128 quilos deste crustáceo na lonxa cariñesa, o que supuxo unha facturación de 46.350 euros. O prezo medio foi de 41,09 euros o quilo (en todo o 2019 foi de 34,38) e o máximo, 123.
Na veciña rula de Cedeira venderon 4.411 quilos, por 141.447 euros, a unha media de 32,06 por quilo (en 2019 situouse en 24,43) e un tope de 129. Aí é onde operan normalmente Javier Aneiros, Percebeiro de Meirás. (Valdoviño ) e o seu socio na empresa Percebesmeirás, dedicada á extracción e venda directa de percebes. «Como as vendas saen ben e os prezos, bastante bos, hai unha demanda de que en media España está metade pechada aos hoteis. E fomos así durante toda a pandemia, cando baixaron outros mariscos. Non sabemos por que, xa alucinado ou o ano pasado ", confesa. O seu negocio principal era a restauración, ata que estalou o Covid-19 e ordenaron que parase. «Daquela comezamos con individuos, sempre con pedidos e todo para Galicia. Aquí non temos mercado, só hai un par de casos Madrid e Barcelona son os grandes ”, explica.

Sen cria nas pedras O sabor soporta o percebe da costa norte. «Ou o que sabe, repite. Ao collelo nós directamente, ninguén pode competir en frescura. Hoxe pola mañá engádelle que é unha pedra e mañá pola mañá recíbea na casa. E ao non ter intermediarios, os prezos tamén son mellores ”, sinala este profesional. Pero hai algo que o preocupa e o fai temer polo futuro do comercio: «Vémoslle caducou, porque non hai bebés. Estiven no mar dende o 97, polo que non houbo ningún tipo de control. A partir do 2010 comezaron e cando abrimos a páxina web, é agora cando se recollen os quilos que nos din os biólogos e se respectan os peches, xa que as pedras non dan rexenerado ».

Cando non atopa ningún produto nos mercados da zona, José Luis Pérez Cribeiro, xefe do Grupo Expomar (con tres peixeiras físicas en Cedeira, Xuvia e O Val, e a páxina web de Cedeira Gourmet), vai a Aguiño, «onde está é necesario ». Todo para atender ás peticións dos seus clientes, xurdidas "do boca a boca". "Coa pandemia funcionou bastante ben, porque os individuos non podían saír e ao non ir ao restaurante compraron para comer na casa. Enviámoslles todo listo, envasado ao baleiro, preparado segundo nos din ", detalla.

Co percebe hai quen encarga centolas, pescada ou San Martiño. Ata 150 euros os gastos de envío son oito e, a partir de aí, de balde. "Agora vendemos moitas patas de polbo cocidas e envasadas ao baleiro no seu propio zume, van ao microondas ou ao baño de auga e xa está", di este empresario, que comezou a "dar patadas" a España, de cidade en cidade, cun enfoque en pescaderías e restaurantes "finos".

Link: www.lavozdegalicia.es

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Festa Percebe Cedeira, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Percebe, Percebe de Cedeira, Pesca, Politica Pesqueira, Traballo, Turismo Cedeira, Turismo Mariñeiro. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s