Mar dita recomendacións para a tripulación dos barcos do día

Aconsella organizar á tripulación para que non coincidan 5 persoas nas zonas comúns

Os barcos seguen faenando. Nas lonxas séguese vendendo. Non queda outra. A pesca é, como recorda a Consellería do Mar, un elemento fundamental para asegurar o abastecemento de materias primas de calidade á poboación. Como os gandeiros, cos que hoxe comparte aplauso colectivo, xa puxeron a maquinaria en marcha. Agora ben, non quedan á marxe das medidas de prevención para conter a expansión do coronavirus. Porque, precisamente por ser parte fundamental da cadea de subministración de alimentos, «convén garantir ou seu funcionamento e operatividade», polo que é preciso que os peóns da actividade asuman esa responsabilidade e minimicen os riscos para evitar o contaxio.

Si o barco partiu hai máis de 15 días e non houbo contacto entre os mariñeiros e o persoal de terra ou non se realizaron cambios na tripulación, pódese continuar a campaña «sempre que se asegure a ausencia de contactos co exterior do buque de forma directa». Iso para os buques de altura. Os de baixura e bateeiros ten todos os días contacto con terra, polo que se recomenda aos tripulantes que «extremen as medidas de hixiene e síganse as recomendacións xerais para a cidadanía». Pero á parte non estaría de máis que se realizase un control de acceso previo ao embarque.

Comprobacións

Sería o patrón ao mando ou a persoa na que se delegue o encargado de facer unha serie de comprobacións, como verificar que os mariñeiros non tivesen contacto con persoas que xa padezan o coronavirus, nese caso deben quedar en porto; asegurarse de que ningún presenta síntomas da afección —febre, tose ou dificultade para respirar— e, incluso, comprobar si ten algún febre antes de embarcar. Mar sinala tamén a conveniencia de que non embarque persoas con sensibilidade especial á incidencia do coronavirus.

En canto á vida a bordo, cae de caixón que vai ser case imposible gardar a distancia de seguridade, por máis que Mar recomende «manter a maior distancia posible co compañeiro, evitando vos contactos persoais».

Pero poden adoptarse medidas preventivas máis asumibles. Por exemplo, empregar trapos dun só uso e o manexo de solucións alcohólicas para limpeza ou dispor dun recipiente habilitado e pechado para deixar panos e outros elementos de aseo persoal.

Tampouco estaría de máis que traballasen con máscara; que lavasen as mans máis do habitual, toser cara ao cóbado, prescindir de aneis, pulseiras e reloxos.

Aumentar a frecuencia de limpeza das instalacións comúns, como o comedor e os camarotes, ademais de aumentar a frecuencia da retirada de lixo, con especial incidencia na limpeza periódica de superficies de contacto habitual, como as manillas das portas, os interruptores, os pasamanos e escaleiras…

Outra recomendación é distribuír e organizar as tarefas para evitar que no comedor ou nas áreas de descanso coincidan máis de cinco presentas á vez, «mantendo en todo caso a distancia mínima de metro e medio entre persoas, procedendo a establecer quendas de comida se fose necesario».

Por suposto, si existe algunha sospeita de que un membro da tripulación poida estar infectado, «deberase illar, colocar máscara e contactar co Centro Radio Médico». Será leste o que ditamine si é preciso unha evacuación e si o seguimento do caso, así como as medidas de confinamento do afectado e os procedimentos para o seu control. Ademais, haberá que comunicalo á autoridade laboral correspondente.

Link: http://www.lavozdegalicia.es

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Galicia, Lonxa Cedeira, Mar, Pesca, Politica, Politica Pesqueira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s